Как се сушат водораслите АФА на АкваСорс?

Как се сушат водораслите АФА на АкваСорс?

Водораслите АФА на АкваСорс се сушат при ниска температура по специална патентована технология без нарушаване на цвета, вкуса, аромата и ензимите.

Диворастящите Кламатски синьо-зелени Водорасли АФА (Aphanizomenon Flos-Aquae, AFA) на АкваСорс са една от най-полезните и балансирани "зелени храни". Добиват се в екологично чистия и защитен район на езерото Горен Кламат в Каскадните планини в щата Орегон, САЩ. Оттам те се събират внимателно и се изпращат в американската компания LiquaDry за сушене живи и пресни, без да се замразяват.

LiquaDry е компания, която суши биопродукти при ниска температура чрез разпрашаване. Освен водорасли, тя произвежда и други прахообразни храни и натурални сокове на прах, които позволяват ползването на пресни растителни субстанции в по-удобна форма - на капсули, таблети, шейкове, блокчета и т.н.

Технология за сушене БиоАктивна Дехидратация

Компанията LiquaDry е разработила специалната патентована деликатна технология БиоАктивна Дехидратация (BioActive Dehydration), чрез която суши до прах почти всяка биомаса практически без нарушаване на цвета, вкуса, аромата, ензимите и пр., като така се съхраняват всички ценни качества на продуктите.

Патентованата система Oxy-Guard предотвратява окислението по време на деликатните етапи на сушенето с помощта на инертен газ. В резултат на тази внимателна обработка се получават продукти, които по полза нямат равни на себе си. 

При обикновените техники на сушене основните причини за разрушаване на естествените съставки са високите температури, времетраенето на нагряването, дълбокият вакуум и контактът с кислород (процесът на окисление). BioActive Dehydration решава всички тези проблеми, като при тази технология температурата на сушене никога не надвишава 40.5°С, а нормалната човешка телесна температура (36.6°С) се надвишава за по-малко от 2 минути. Цялото сушене протича при налягане, близко до или идентично на атмосферното.

Запазване на хранителните свойства

При сушенето топлината и продължителността на нагряване са най-критичните фактори, влияещи на запазването на хранителността. Много съставки на естествените суровини са по-лесно увредими при висока влажност, отколкото когато продуктът се изсуши. Процесът BioActive Dehydration е съобразен с тази особеност и докато продуктът е по-влажен температурата на сушене е по-ниска.

Така произведената суха водораслова биомаса съдържа пълен набор витамини, минерали и есенциални мастни киселини, и е много богата на белтъци, хлорофил и бета-каротин. Тя е много по-близо до свежите водорасли в сравнение с получената чрез всички останали методи на сушене - в това число по-висока степен на запазване на ензимите, летливите масла и липидите (свеж вкус и аромат), съдържа повече хлорофил и по-малко разпадни продукти на хлорофила (феофитин).

Компанията LiquaDry се е оформила като един от големите световни производители, като качеството, което предлага, ги прави най-бързо развиващ се и втори по големина снабдител с житни сокове на прах в Япония. Микроводораслите АФА, които LiquaDry произвежда, съставляват над 80% от количествата, продавани в цял свят, например в САЩ, Великобритания, Германия, Италия, Унгария, България, Русия и др.

Гаранции за най-високо качество

Компанията LiquaDry се гордее с изследователската си дейност и качествения контрол на продуктите си. Провеждат се ежедневни анализи от всички партиди на различни етапи от процеса: растеж на суровините, преработка, опаковане. Пробите се анализират за чистота, токсини, примеси, микроорганизми и хранителна ценност. Най-ефективният метод за проверка на качеството е следенето на маркерни хранителни съставки като молекули или протеинови структури, които са нестабилни и чувствителни на топлина, окисляване, ензимно разграждане и пр.

Ето някои от параметрите, които се анализират:

  • Микроорганизми
  • Ензимна активност - супероксид-дисмутаза, алфа-манозидаза, бета-галактозидаза, бета-глюкозидаза, кисела фосфатаза и др.
  • Хлорофил
  • Хлорофилни разпадни продукти - феофитин и феофорбид
  • Витамини
  • Минерали
  • Степен на запазване на липиди и летливи мастни киселини
  • Микроцистин
  • Влажност
  • pH

Компанията LiquaDry сравнява данните от анализите преди, по време на и след преработката, с цел да направи своята технология още по-щадяща. Освен това се изследва и влиянието на опаковането върху свежестта и трайността на готовите продукти.

Компанията LiquaDry инвестира големи суми в изследователската си дейност. Макар и сложна като технология, целта на тази дейност е проста: да се произвеждат продукти, които са трайни, стабилни при съхранение, безвредни и с хранителни качества, колкото се може по-близки до свежите източници. Например, произведените от тази фирма плодови сокове на прах са почти идентични по вкус, аромат и хранителна ценност на прясно изцедените.


Имате въпроси?

Ако имате въпроси или се колебаете кои АкваСорс продукти са най-подходящи за Вас и Вашите близки, моля, свържете се с мен:

Телефон: +359 887 329 573 (активни Viber и WhatsApp)

Имейл адрес:

Skype: emil_aleksov Пишете ми през Скайп

FaceBook: Естествени » Емил Алексов Facebook

Ако желаете да научите повече - запишете се за бюлетина на Estestveni.com!Други статии

» Козметиката крие опасност от рак